Dafne van der Meer

Mijn eerste hardloopmeters maakte ik in 2005 op de Zwolse atletiekbaan. Ik had me over laten halen door een collega om mee te doen aan Start to Run. In zeven weken trainen naar drie kilometer hardlopen. Pfff, het idee alleen al. Destijds had ik nog helemaal niets met hardlopen en zag er de lol ook niet van in. Inmiddels is het hardlopen niet meer weg te denken uit mijn leven!

Thuis ben ik niet de enige hardloopgek. Samen met mijn man Hans ga ik (bijna) ieder weekend op pad om ergens in Nederland te trailen in de bossen of beter nog, de duinen, of om mee te doen aan een georganiseerde trail. Zelfs onze vakanties zijn tegenwoordig trailvakanties!
Het hardlopen is in de loop der jaren een beetje een uit de klauwen gelopen hobby geworden. In de eerste jaren vond ik een 5, 10 of 15 kilometer meer dan genoeg. Toen waagde ik me een keer aan de halve marathon en inmiddels heb ik ruim dertien marathons gelopen (ben de tel een beetje kwijt) en twee ultra’s (50 en 64 kilometer).

Met enige terughoudendheid noem ik mezelf tegenwoordig een ultraloper. Volgens de ‘definitie’ (afstanden lopen die langer zijn dan een marathon) ben ik er gewoon eentje, maar ik heb hierin nog maar net mijn eerste stappen gezet. Mijn stip op de horizon is een 100 mijl. Maar zover is het nog niet. Gelukkig niet, want juist de weg naar het doel is wat het zo leuk maakt. Grenzen verleggen! En daarbij gaat het niet alleen om het opbouwen van het aantal kilometers, maar ook het opbouwen van het aantal hoogtemeters, want het lopen in heuvel- of bergachtig landschap is wel het ultieme hardloopfeestje.

Eigenlijk ben ik altijd lid geweest van een hardloopvereniging. Eerst in Zwolle (waar ik destijds nog woonde), daarna Arnhem en sinds eind 2019 bij Running Elst waar ik bij de trailgroep loop. Ik ben best een luie loper en heb echt een stok achter de deur nodig om gevarieerd te trainen. Hoewel ik nog maar relatief kort bij de club ben, heb ik het prima naar mijn zin en heb ik ook niet lang hoeven twijfelen toen ik de oproep zag voor een bestuurslid! En voor wie nog benieuwd is wat ik naast het hardlopen doe; ik werk bij SUEZ als projectleider op het tenderbureau. Ik begeleid aanbestedingstrajecten op het gebied van gemeentelijke afvalinzameling, transport en verwerking en schrijf plannen van aanpak die de aanbestedende gemeente moet overtuigen om voor SUEZ te kiezen.

Op mijn vrije woensdag ben ik of in Focus Filmtheater te vinden achter de kassa of ga ik een leuke activiteit doen met mijn 8-jarige maatje vanuit het maatjesproject (voor basisschoolleerlingen die om wat voor reden ook wel wat extra een-op-een aandacht kunnen gebruiken).