Lezing Sportarts Bernhard te Boekhorst

Lezing van sportarts Bernard te Boekhorst

Datum: dinsdagavond 2april na afloop van de looptraining

Locatie: Clubhuis HCOB

Bernard te Boekhorst is van huis uit medisch bioloog/inspanningsfysioloog en cardioloog. Hiernaast is hij ook nog eens een enthousiaste, en zeer ervaren duursporter. Hij is werkzaam bij SMA Midden Nederland (Amersfoort) en ziet daar heel veel (top) duursporters in diverse disciplines (lopen, fietsen, enz.).

Nou dat hebben we geweten!

Bernard is een bijzonder deskundige sportarts die op een aanstekelijke manier, heel veel heeft verteld over het vóórkomen en voorkómen van loopblessures. Mede omdat hij zelf ook een ervaren duursporter is weet hij heel goed waar hij over praat. Op een vraag van een van de aanwezigen antwoordde Bernard dat hij zelf ook te maken heeft (gehad) met sportblessures en dat hij zelfs een keer bijna 2 jaar amper of niet heeft kunnen sporten ten gevolge van een blessure…

Het zou veel te ver voeren om op deze plaats nog eens dunnetjes over te doen wat Bernard allemaal heeft verteld. Daarvoor verwijs ik natuurlijk graag naar de bijgevoegde Power Point presentatie.

Maar toch in kort iets over de werkwijze van Bernard. Wat maakt de aanpak of de zienswijze van deze sportarts nu zo bijzonder? Bernard heeft een eigen ‘filosofie’ ontwikkeld op het ontstaan en het genezen van blessures. In grote lijnen komt deze filosofie erop neer dat hij een blessure in principe nooit als een afzonderlijke op een bepaalde plek gelokaliseerde aandoening beschouwt/behandelt maar altijd op zoek gaat naar de oorzaak van het ontstaan van de blessure. In het algemeen is een diagnose vrij snel en vrij eenvoudig te stellen, daar is lang niet altijd een foto of scan of wat dan ook voor nodig. Veel belangrijker is om er achter te komen wat deze blessure heeft ‘getriggerd’. En heel vaak constateert Bernard dat een en ander het gevolg is van (een verkeerde stand van) de gewrichten.

Deze aanpak blijkt erg succesvol en is een reden temeer waarom zoveel (top) sporters hem consulteren. Bernard besteedde daarnaast aandacht aan hoe je na een blessure je training weer op moet bouwen. Dat verschilt per blessure. Na een hielspoor moet je bijvoorbeeld niet gaan intervaltrainen maar liever vaker lopen en dan rustig en korte afstanden.

Al met al kunnen we terugkijken op een zeer interessante lezing, een bijzonder succesvolle avond die gelukkig door heel veel lopers werd bijgewoond, en dat nog wel ondanks het slechte weer. Naar schatting waren er tussen de 50 en 60 belangstellenden! Zelfs nadat de lezing officieel was afgelopen werd Bernard nog bedolven onder de lopers die hem allemaal nog individueel wilden ‘consulteren’, hetgeen alleen maar als een bevestiging kan worden gezien van de ‘indruk’ die hij op de aanwezigen had gemaakt.

Het behoeft geen betoog dat de organiserende jubileumcommissie uitermate verheugd is met de grote opkomst op deze avond en er nog meer vertrouwen in heeft gekregen dat ook de komende activiteiten die zij organiseert op een grote belangstelling en deelname kunnen rekenen. Te beginnen met de Fakkelloop op 5 mei.

Schrijf je hiervoor in via de flyer die is uitgedeeld tijdens de lezing of meld je aan via de website van Running Elst !! Met ons allen gaan we er een heel mooie loop van maken !

Namens de jubileum commissie,

Ed Kamps

Mocht je de presentatie nog een keer rustig willen bekijken, klik dan op onderstaande link.

Blessures bij hardlopen-Elst