Aantal hardlopers regio Nijmegen neemt af

Recreatieve hardloopclubs hebben voor het eerst sinds jaren moeite om hun ledenbestand op peil te houden. Beginnerscursussen die altijd moeiteloos volliepen, starten pas na intensief werven. Beginners houden er, ook al anders dan een paar jaar geleden, veel sneller weer mee op. Dat bevestigen diverse hardloopverenigingen in de regio Nijmegen.

“In 3 jaar zijn we gezakt van 300 naar 250 leden. Fervente hardlopers van het eerste uur stoppen”, stelt Marianne Tielemans van de Nijmeegse FunRunners. “Hardlopers haken na de beginnerscursus vaak na 1 keer Marikenloop of Zevenheuvelenloop af.”

‘Jaren gaan tellen’
Volgens Nijmegenaar Toine van Wilderen – in de jaren 80 oprichter van de eerste gespecialiseerde loopschoenenwinkel in Nederland (Runnersworld) – gaan de jaren tellen voor de lopers die begonnen in de jaren 70 en 80. “Ze moeten stoppen door ouderdom, blessures, maar sterven ook letterlijk uit.”

‘Minder honkvast’
De nieuwe generatie gaat nog wel hardlopen, maar is minder honkvast, stelt hij. “Door internet zijn er 100 toegangen naar allerlei sportbelevingen. Jongeren die eenmaal de Marikenloop hebben gedaan, denken: die kan van mijn bucketlist. Op naar de volgende uitdaging, keuze zat.”

Bron: De Gelderlander